“Op het spoor van innovatie; de railtechniek heeft toekomst”

Collega's vertellen

Marijn van Roekel, operationeel manager Opleiden bij Technical Valley, is blij met alle nieuwe ontwikkelingen op het spoor. Die zijn natuurlijk alleen mogelijk met goed opgeleide elektromonteurs. Marijn vertelt meer over waarom werk in de railtechniek écht toekomst heeft!

Uitbreiding en vervanging
“In Nederland groeit de vraag naar duurzame mobiliteit. Dat betekent meer bouwen en meer onderhoud aan het spoor en stations. We willen meer en beter treinverkeer. Daarnaast komen er ook steeds meer modernere treinen die meer vermogen van de bestaande infrastructuur vragen. Bijvoorbeeld omdat ze sneller optrekken, geavanceerdere treinbesturing hebben en de reizigers meer comfort bieden (denk aan stopcontacten en USB laders). Daarbij komt dat het grootste deel van het Nederlandse spoor is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog en inmiddels alweer 80 jaar oud is. Voor een groot deel van deze infrastructuur geldt dat hier grootonderhoud aan moet worden gedaan. Al met al forse uitdagingen voor technici.”

ERTMS
“Er zijn meer ontwikkelingen die de techniek aan het spoor interessant en uitdagend maken. We gaan op het spoor aan de slag met ERTMS. De afkorting ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System en is de Europese standaard voor treinbeveiliging en -besturing. De komende jaren wordt het huidige treinbeveiligingssysteem ATB vervangen door ERTMS. Dat betekent dat er extra technici nodig is om wissels en besturingen te vervangen.”

Samenwerken
“Doordat we samenwerken met ProRail, Railcenter en verschillende spooraannemers kunnen we zij-instromers echt iets moois bieden. Niet alleen goede opleidingen die op de praktijk zijn afgestemd, ook krijg je direct salaris, behaal je erkende diploma’s en ga je al na 18 weken in de praktijk aan de slag. Het is mooi dat alle vormen van dienstverlening samenkomen en dat we zo een oplossing hebben voor de spooruitdagingen van vandaag.”

Gericht opleiden
“Ik vind het gaaf dat we samen met ProRail, Railcenter en verschillende spooraannemers nu al meerdere specifieke opleidingen voor de railtechniek hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen we er met elkaar voor zorgen dat we al die uitdagingen gewoon aankunnen. In juni starten we voor de derde keer met mbo Railtechniek. Het traject waarmee wij eerste monteurs voor de treinbeveiliging en energievoorziening opleiden. Daarnaast gaan we dit jaar nog starten met de Technicus Railtechniek-opleiding. Met deze gerichte opleidingen zorgen we er samen voor dat we veel sneller goed opgeleide vakmensen aan het spoor kunnen laten werken. Hard nodig, want er is zo veel werk te doen!”

Kijk hier als je meer wil weten over mbo Railtechniek of je direct wil aanmelden.

Copyright 2024 - Technical Valley