• Sollicitatietips waar je wat aan hebt!

  Sollicitatietips

Tips voor jouw cv en sollicitatiegesprek

Solliciteren: best spannend. Het liefst maak je natuurlijk een onuitwisbare indruk en sleep je jouw droombaan in de wacht. We geven je daarom graag wat tips mee voor je cv en het sollicitatiegesprek zelf. Zet ‘m op!

Maak je cv compleet en overzichtelijk

Laten we vooral beginnen met de opmerking dat een cv niet verplicht is om bij ons te solliciteren. Maar voor een snel en soepel proces, kan een goed cv je zeker helpen. Met een compleet en verzorgd cv maak je een sterke eerste indruk! Wat korte tips:

 • Noteer altijd je e-mailadres en telefoonnummer. Zo kan een Recruiter na jouw sollicitatie snel contact met je opnemen!
 • Vermeld je werkervaring zo compleet mogelijk.
 • Vermeld bij je relevante werkervaring ook kort wat je werkzaamheden inhielden, wat je tijdens het werk geleerd hebt en hoe dit bijdraagt aan wat jij te bieden hebt.
 • Voor je opleidingen geldt ook, vermeldt deze zo volledig mogelijk en zet erbij of je het diploma hebt behaald. Aanvullende technische cursussen, (veiligheids)trainingen en workshops kunnen net dat streepje voor betekenen, dus vergeet deze zeker niet.
 • Zorg voor een duidelijke opbouw en genoeg witruimte, zodat je cv goed leesbaar is.
 • Probeer maximaal twee A4’tjes te gebruiken, zodat je cv niet te lang wordt.

Tip: Wees niet bang om je cv persoonlijk te maken! Dit kan door een leuke foto van jezelf toe te voegen, maar ook door je hobby’s of sterke eigenschappen te vermelden. Zo valt met jouw cv meteen al extra op.

De ideale voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Het is je gelukt: dankzij een tiptop cv en een goede eerste indruk mag je op gesprek! Maar wat is nu de ideale manier om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek?

Tijdens het gesprek kun je vragen verwachten die gaan over jouw ervaringen, ambities en toegevoegde waarde. Door vooraf alvast na te denken over antwoorden op deze vragen, kom je tijdens het sollicitatiegesprek niet met je mond vol tanden te zitten. Het sollicitatiegesprek is ook het ideale moment om zelf vragen te stellen. Zo weet je zeker of de baan bij jou past en kom je tegelijkertijd geïnteresseerd over.

Tip: Door je vooraf in te lezen over de organisatie, maak je een betrokken indruk. Bekijk de bedrijfswebsite en doe via LinkedIn eventueel onderzoek naar je gesprekspartner(s). Daarmee laat je zien dat je goed voorbereid voor de dag komt!

Meer sollicitatietips

Je cv was tot in de puntjes verzorgd, jouw motivatiebrief viel meteen op en de afspraak voor het sollicitatiegesprek is inmiddels gemaakt. Waar moet je nog meer op letten tijdens je sollicitatiegesprek? We geven je voor de ideale voorbereiding nog wat tips mee.

 • Trek aan waar jij je lekker in voelt, maar zorg wel dat je outfit past bij de sollicitatie. Strak in pak hoeft zeker niet, maar met teenslippers wek je waarschijnlijk niet de meest professionele indruk.
 • Kom op tijd. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het is een absolute must! Vertrek ruim van tevoren, zorg dat je het adres bij de hand hebt en houd in je planning rekening met vertraging.
 • Print je cv uit en neem deze mee naar het gesprek. Hiermee laat je zien dat je goed voorbereid bent. Ook helpt het je bij het beantwoorden van vragen over je werkervaring.
 • Neem pen en papier mee. Hier kun je vooraf jouw eigen vragen opschrijven, zodat je tijdens het sollicitatiegesprek niets vergeet. Schrijf tijdens het gesprek gerust de belangrijke zaken op, zodat je dit later nog eens rustig terug kunt lezen.
 • Wees jezelf! Een Recruiter is vooral benieuwd naar wie jij bent en wat jij nog wil bereiken. Door eerlijk en open te zijn, leert een organisatie jou het beste kennen.

 

Deze sollicitatietips gaan je zeker helpen bij het binnenhalen van jouw droombaan. Heel veel succes!

Copyright 2024 - Technical Valley