Dit is een hele succesvolle manier om statushouders duurzaam aan het werk te helpen. Je haalt kosteloos twee diploma’s, krijgt baanzekerheid, salaris vanaf dag één en persoonlijke begeleiding. “In 2017 ging het eerste opleidingstraject van start en nu gaan we dit in samenwerking met Alliander, Stichting UAF en de gemeente alweer voor de zesde keer opzetten.” Marijn van Roekel, Operationeel Manager Opleiden, is dan ook heel trots!
Succesvolle weg naar werk
“Dat het opleidingstraject tot Eerste Monteur Elektrotechniek ontzettend succesvol is, blijkt wel uit het hoge slagingspercentage en het feit dat maar liefst 92% van de deelnemers nog steeds werkzaam is binnen de techniek. Er zijn zelfs collega’s die inmiddels zijn doorgestroomd en carrière hebben gemaakt. Ik ben heel trots”, zegt Marijn. “Dankzij de samenwerking met Alliander, Stichting UAF en de gemeente kunnen we op 1 maart opnieuw een groep (oud-)statushouders heel duurzaam aan werk helpen.”
“Voor de zesde keer mogen wij ze helpen aan een duurzame toekomst, dat is ontzettend mooi”
Actief bijdragen aan de energietransitie
Marijn leeft zich in in de deelnemers van het traject. “Tuurlijk, ik vind het mooi dat we ze een duurzame toekomst bieden. Dat ze diploma’s behalen waar ze hun leven lang iets aan hebben. En een actieve bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie! We begeleiden de deelnemers niet alleen actief tijdens het traject, ook met het halen van hun rijbewijs en het volgen van Nederlandse taallessen. Die persoonlijke aanpak van Technical Valley komt ook hier heel erg terug. Er is écht aandacht voor de persoon. Het succes van dit traject is mede te danken aan de goede begeleiding die Alliander op de werkvloer geeft. En aan de actieve samenwerking met de gemeente en Stichting UAF aan de voorkant van het traject.”
Talenten inzetten
“In 2017 zijn we op verzoek van Alliander begonnen met dit traject voor statushouders. Ondanks hun technische achtergrond in het land van herkomst, hadden de deelnemers moeite met het vinden van een betaalde baan. Zonde van deze talenten! Zeker omdat er gigantische tekorten zijn op de technische markt in Nederland. Dus zijn we Alliander en Stichting UAF gaan helpen en hebben we een traject op maat ontwikkeld. Inmiddels zijn we vijf succesvolle trajecten verder! Zo gaaf om terug te kijken op de diploma-uitreiking door voormalig Minister Koolmees! En naar het item van Nieuwsuur. We mogen dit nu voor de zesde keer opzetten en ik denk dat we met z’n allen helemaal klaar zijn voor de start op 1 maart.”
“Er is écht aandacht voor de persoon”
Voor wie, en hoe?
“Kort gezegd kan elke (oud-)statushouder met een achtergrond in de techniek deelnemen. Het is wel belangrijk dat hij of zij bij aanvang van het traject de Nederlandse taal beheerst op B1 niveau. In 15 maanden tijd wordt hij of zij opgeleid tot Eerste Monteur Laag- en Middenspanningsdistributie. De eerste zes maanden volgen deelnemers theorie- en praktijklessen op onze bedrijfsschool in Ermelo, er is dan ook veel aandacht voor de Nederlandse taal. Daarna begint de stageperiode bij Alliander, deze duurt 11 maanden. In deze periode is de leermeester bij Alliander heel belangrijk voor het succes. Na deze praktijkstage gaan de deelnemers nog een maand terug de schoolbanken in om de opleiding af te ronden. Na het behalen van de diploma’s blijven zij aan het werk en krijgen zij een vaste aanstelling bij Alliander.”
Wil je meer informatie, de brochure inzien of direct iemand aanmelden, ga dan naar deze pagina over dit ontwikkeltraject.