“Exact het type projecten dat wij graag begeleiden”

Collega's vertellen

 “Ik werk momenteel als Technisch Manager bij Alliander. Het project waar ik aan werk is omvangrijk, met project NuLelie draag ik flink bij aan het versnellen van de energietransitie.” Voor grootschalige projecten draait Frank Matser zijn hand niet om. Daar krijgt hij juist de meeste energie van! Hoe? Daar gaat hij graag op in.

De eerste Consultant bij Technical Valley
Frank is in 2018 begonnen bij Technical Valley. Hij kende Rients, een van de oprichters, van zijn vorige baan. “Technical Valley werd uitgebreid met een Consultancy-tak en ik ben toen benaderd om als eerste aan te schuiven. Inmiddels werk ik via Technical Valley alweer twee jaar bij Alliander. Wat ik zo fijn vind aan mijn baan is de vrijheid die ik ervaar. Ik hecht veel waarde aan een fijne werk-privé balans, zodat ik flexibel ben, hybride kan werken en dus ook tijd heb voor mijn gezin. Samen met mijn collega-Consultants heb ik regelmatig overleg in Ermelo.  Onze werkzaamheden vullen elkaar mooi aan en dan is het prettig om samen te kunnen sparren. Tijdens mijn vorige project heb ik me beziggehouden met het ombouwen van snelwegen. Groots en uitdagend! Toch wilde ik al langer iets doen in de energietechniek en dus ben ik aan de slag gegaan bij het grootste netwerkbedrijf van Nederland. Ik ben erg blij dat ik die keuze gemaakt heb. De aannemerswereld is een stuk harder, de opdrachtgeverskant past veel beter bij mij. Natuurlijk is het wel heel waardevol dat ik mijn ervaring van een andere branche meeneem. Dat is het fijne van Technical Valley, ik heb echt het gevoel dat ik mijn wensen duidelijk kan aangeven. En dat er gehoor aan gegeven wordt.”

“Het leukst vind ik het puzzelen met de opdracht, deze technisch en tot in detail uitpluizen”

Echt gaaf om een pionier te zijn
“Ik houd van grote projecten. Het project waar ik nu mee bezig ben, NuLelie in Noord-Friesland, is heel omvangrijk en de manier waarop we dit aanvliegen is zelfs voor Alliander nieuw. Heel leuk dat ik als het ware het wiel mag uitvinden en actief mag meedenken met processen. Hoe pakken we het aan, welke vergaderstructuren kiezen we, welke teams zetten we waarop? Dit zijn exact die projecten die wij vanuit Technical Valley graag begeleiden. Echt gaaf om een pionier te zijn! Normaliter legt Alliander netwerken aan op basis van aanvragen van klanten. Nu gaan we heel projectmatig te werk en de kennis die ik meebreng komt hier heel goed van pas. Het is mooi om samen een ontwerp te maken en vertrouwen op te bouwen met de aannemer. Het leukst vind ik het puzzelen met de opdracht, deze technisch en tot in detail uitpluizen. Ik bekijk het schetsontwerp, een kaart die bestaat uit lijntjes en stationnetjes, en bedenk hoe dit in de praktijk gerealiseerd kan worden. Rekening houdende met de bestaande structuur en netwerken. Daarnaast stuur ik drie ontwerpteams aan bij de geselecteerde aannemer voor mijn deel van het project. Eigenlijk ben ik daarin het technisch geweten van Alliander en dus controleer ik de ontwerpkeuzes, die we intern dan weer afstemmen. Samen maken we de afweging of die wel of niet binnen de opdracht vallen, waarna de opdrachtgever uiteindelijk akkoord geeft. Ik stuur drie ontwerpteams voor het definitief ontwerp aan, één ontwerpteam voor het uitvoeringsontwerp, twee stations Engineers en het uitvoeringsteam met twee uitvoeringsploegen. Zoals ik al zei, ik houd van grote projecten!”

“Gewoon gaan, wij houden graag het tempo erin”

Een stukje achtergrond
“Ik heb Werktuigbouwkunde en daarna Technische Bedrijfskunde gestudeerd, beide studies zijn heel breed. In mijn vorige functie regelde ik alle elektra rond snelwegen, namelijk camera’s, verlichting, matrixborden en glasvezel. Een hele uitdaging, want bij het aanleggen van verkeerscentrales mag het verkeer niet stilliggen. Het geeft me een ontzettend trots gevoel om over ‘mijn stukje’ van de A50 te rijden. Ik heb in dit totale project toch een grote rol gespeeld, van de voorbereiding tot de eindoplevering zeven jaar later.” Schakelen tussen zijn projecten gaat Frank heel goed af. “De status per project varieert steeds. Voor twee projecten geldt dat we nu bezig zijn met de uitvoering, bij twee andere gaan we bijna beginnen met de uitvoering en weer twee projecten zijn toe aan de afronding van het definitieve ontwerp. Na de voorfase van het voorlopige ontwerp start het bouwteam met dit definitieve ontwerp. Het uitvoerende ontwerp neemt zo’n drie maanden in beslag, waarna we de realisatiefase ingaan. Alles loopt op schema! Daarin merk ik wel dat de Projectmanager en ik er dicht bovenop zitten en allebei toch een aannemersmentaliteit hebben door onze achtergrond. Gewoon gaan! Waar andere partijen heel voorzichtig beginnen en eerst lang ingaan op de voorwaarden, houden wij het tempo erin. Je ziet, dat werpt z’n vruchten af.”

“We doen projecten van wel 80 kilometer, en dan doe ik er ook nog eens 10 tegelijk”

Meer collega’s
“Echt mooi om een belangrijke rol te spelen in het versnellen van de energietransitie. Mijn collega’s en ik hebben zo veel onder onze hoede, het is veel grootschaliger dan je denkt. Waar vanuit de beheersgedachten anderen bezig zijn met projecten van 2 kilometer, doen wij die van 80 tot 100 kilometer, en dan doe ik er ook nog eens 10 tegelijk! Die van 2 kilometer kunnen natuurlijk net zo veel tijd in beslag nemen omdat ze misschien complexer zijn, maar ik ben hier wel ontzettend trots op. De oplevering van dit project staat gepland voor eind 2025. Ook als alles af is, blijft er veel werk. En omdat je steeds met andere aannemers en andere uitdagingen te maken krijgt, blijf ik dit werk heel leuk vinden. Er ligt alweer net zoveel werk te wachten op een NuLelie 2. We kunnen het haast niet bijbenen, daarom is het zo belangrijk dat ik nieuwe collega’s krijg. Technical Valley collega’s die het werk uitvoeren en collega’s die actief met mij meedenken. Momenteel ben ik de enige die vanuit Technical Valley aan dit project werkt. Idealiter zou ik een club van tien man hebben die met elkaar samenwerkt. We zijn echt klaar voor verdere groei. Dat maakt het schakelen ook veel makkelijker. Als ik dan naar een nieuwe klus zou gaan of als er vraag is naar aanvullende medewerkers, kan ik meteen een collega aanwijzen om mij op te volgen.”

Copyright 2024 - Technical Valley