“Ontzettend gaaf om te werken bij een bedrijf dat een ‘mission impossible’ uitvoert”

Onze samenwerking in beeld

Bauke Meijer werkt sinds januari 2022 als Directeur Bouw bij Open Dutch Fiber (ODF). Een jong, ambitieus bedrijf dat ernaar streefde om in vijf jaar tijd 1 miljoen huizen te voorzien van glasvezel. Dat is ze gelukt in slechts 2,5 jaar! De ambitie is alweer flink aangescherpt naar 2 miljoen eind 2025. Hoe gaat ODF dat voor elkaar boksen, en wat draagt Technical Valley daaraan bij? Daar gaat Bauke graag op in!

Mission (im)possible!

ODF is in april 2021 opgericht en dus nog een relatief jong bedrijf. “Een fijne club collega’s waarvan ik een deel al jaren ken. Wat dat betreft is de telecom een klein wereldje, met korte lijntjes. Bij ODF ben ik me op de interne organisatie gaan richten, heb deze verder opgeschaald en gestandaardiseerd. Ik vind het heel leuk om van niets iets te maken, ze noemen me hier ook wel gekscherend een procesfetisjist. Het is uitdagend om in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk stappen te zetten. Dit vergt een bepaalde visie en aansturing die mij toevallig helemaal ligt en die ik ontzettend interessant vind. Ik heb laatst een tijdlijn van alle hoogtepunten van ODF gemaakt, en dat zijn er nogal wat! Het gaat waanzinnig hard. Een paar maanden na de start in 2021 zijn de eerste projecten al opgestart. Het is gewoon ontzettend gaaf om mee te werken aan een bedrijf dat een mission impossible uitvoert en daarin slaagt!

“Indrukwekkende lijst van hoogtepunten”

 

Zonder ambitie kom je nergens

“Onze ambitie komt voort uit de vraag die ontstaan is door de markt. De aanleg van glasvezel zit nu op de piek van haar bestaan! 15 jaar geleden werd het eerste bedrijf opgericht dat grootschalig glasvezel zou gaan leggen in Nederland. De strategie werd vervolgens gewijzigd en toen is besloten om die aanleg uit te stellen. Een aantal jaar later kwam hier mede dankzij T-Mobile, nu Odido, weer beweging in. Odido heeft een groot marktaandeel in de mobiele markt en heeft juist in de stedelijke gebieden veel mobiele abonnementen. Zij wilden hun klanten daar ook graag vast internet aanbieden en dus moesten woningen in steden ook worden voorzien van glasvezel. In stedelijke gebieden is dit veel lastiger omdat je met veel meer beperkingen te maken hebt. Maar zonder ambitie kom je nergens en dus zijn we buiten de gebaande paden gaan denken.”

“Je kunt beter een besluit nemen en erachter komen dat je een stapje terug moet doen dan dat je op hetzelfde kruispunt blijft staan”

 

Een extreem goed functionerende machine

“Er is geen ander bedrijf in Nederland dat hetzelfde doet als wij. Het is beter om een besluit te nemen en erachter te komen dat je een stapje terug moet doen dan dat je op hetzelfde kruispunt blijft staan. Op die manier zetten wij iets neer waarvan men dacht dat het onmogelijk was. En het is niet zo dat we ‘wel zien waar het schip strandt’ maar er moet wel beweging in blijven. Gaandeweg sturen we bij voor een extreem goed functionerende machine. Tijdens elk proces is het belangrijk om op zoek te gaan naar de bottlenecks, wat zijn de beperkende factoren? Allereerst moet je je hiervan bewust zijn, daarna grijp je in. Wij zijn niet bang om die uitdagingen naar ons toe te trekken en de regie te pakken om het tempo erin te houden. Gedurende de ontwikkeling van een bedrijf verschuift de focus. Ik bedoel, tijdens de prille start ben je bezig met het regelen van een koffiemachine en het zoeken naar aannemers en vervolgens ga je met gemeentes in gesprek en kunnen de aannemers aan de slag. We varen niet één koers, maar sturen steeds bij en spelen in op wat er op dit moment nodig is. Het is mooi dat onze aandeelhouders ons veel vertrouwen geven in waar we mee bezig zijn.”

Versneld en volledig naar glasvezel

ODF heeft het verglazen van Nederland absoluut versneld. “Het komende kalenderjaar zullen we vooral bezig zijn met kabels leggen. Als alle woningen voorbereid zijn met glasvezel, blijven we druk met het daadwerkelijk aansluiten van deze woningen. Voor appartementencomplexen proberen we dit meteen te regelen met woningbouwcorporaties, voor woonhuizen doen we dit over het algemeen pas wanneer de bewoner een abonnement afsluit. Glasvezel aansluiten in een appartementencomplex vereist overigens veel meer stappen en regelwerk, waarvan je elk complex als een projectje op zich zou kunnen zien. Weer een mooi voorbeeld van hoe we juist die wat lastigere opgaven bewust oppakken!”

Samenwerken aan innovatieve oplossingen

Technical Valley wil de energietransitie versnellen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. “Daar dragen wij ook zeker aan bij, glasvezel is immers het meest energie zuinig van alle telecominfrastructuren. Ik ben blij met onze samenwerking, en écht trots op de innovatieve oplossingen die we samen bedenken en realiseren. Zo heeft Bastiaan, inmiddels Directeur Consultancy bij Technical Valley, unieke plekken voor onze wijkcentrales bedacht. Denk aan de binnenstad van Amsterdam, waar in de drukke binnenstad eigenlijk helemaal geen ruimte is voor glasvezelwijkcentrales. Dus hebben we bijvoorbeeld een aantal parkeerplekken in een Q-Park gekocht, deze afgesloten en hier wijkcentrales geplaatst. Datzelfde hebben we gedaan met een oude kolenkelder van een flatgebouw. Op deze bijzondere locatie is een glasvezelwijkcentrale gerealiseerd met een capaciteit voor maar liefst 30.000 woningen. Ook hebben we ondergrondse wijkcentrales gerealiseerd, die steken slechts een klein beetje boven de grond uit en kunnen prima fungeren als picknicktafel. Deze innovaties springen er echt uit! We noemen deze speciale centrales dan ook Special PoP’s (Point of Presence). De ervaring en het netwerk van Technical Valley hebben een cruciale rol gespeeld bij de opstartfase van ODF. Zo heeft Tjabin voor de samenwerking met de juiste aannemers gezorgd. En nu we ook in de beheersfase komen, helpt Thijs ons vanuit Technical Valley echt verder. De toekomst zal een nog groter beroep doen op onze creatieve oplossingen en ik geloof stellig dat we samen met Technical Valley aan die vraag blijven voldoen.”

Copyright 2024 - Technical Valley