“Niet de eerste keuze, wel een hele goede”

Onze samenwerking in beeld

Samen met Alfatech is Technical Valley in december 2022 een werk-leertraject gestart tot Eerste Monteur Elektrotechniek. Waarom is er gekozen voor dit traject en hoe loopt het nu? Anne Marie Boersema, HR Adviseur, en Sanne Meijer, Praktijkbegeleider bij Alfatech delen hun verhaal.

Specialist in elektrotechniek, data, telecom en veiligheid
Anne Marie vertelt: “Alfatech houdt zich zowel bezig met technische aanneming als met telecom. We zorgen bijvoorbeeld voor de bekabeling van elektrotechnische installaties in high-end winkelpanden, op Schiphol en voor Defensie, en ook voor mobiele data door heel Nederland. Als ik langs een mast rijd, vind ik het toch echt wel een heel tof idee dat mijn collega’s er daar voor gezorgd hebben dat ik onderweg bereikbaar ben! Laatst bezocht ik een werklocatie in Amsterdam waar een kaal winkelpand volledig moet worden voorzien van elektra. Omdat dit vaak oude, historische panden betreft en de opleverdatum vaststaat, is dit soms best een uitdaging. Het leuke is wel dat ons werk in die winkelpanden natuurlijk het meest zichtbaar is. Dat we het met elkaar steeds weer tot een succes weten te brengen maakt ons heel trots.”

Persoonlijke aanpak
Sanne vertelt: “Mijn takenpakket is ontzettend breed. Van financiële tot administratieve en facilitaire zaken, ik regel bijna alles. Daarnaast ben ik Praktijkbegeleider voor de nieuwe collega’s die via Technical Valley voor ons werken. Zij hebben 13 weken van theorielessen achter de rug en zijn nu volop in de praktijk aan de gang. Persoonlijk contact en laagdrempeligheid vind ik in die begeleiding erg belangrijk. Zo werd de klas tot Eerste Monteur Elektrotechniek ook meteen uitgenodigd voor het kerstdiner bij Alfatech. Een mooi voorbeeld van betrokken zijn.”
Anne Marie vult aan: “Die persoonlijke aanpak komt overal bij Alfatech eigenlijk wel terug. Ook op kantoor, waar niet voor niets zo’n fijne, gemoedelijke sfeer hangt. Collega’s hebben aandacht voor elkaar en iedereen wil zich thuis voelen, samen doen we er alles aan om dit gevoel te bewerkstelligen. Dat maakt dat niet alleen de techniek, maar dat ook jij als mens centraal staat.”

 

“Niet alleen de techniek, ook jij als mens staat centraal”

 

Informele werksfeer
Anne Marie vertelt: “Alfatech kent net zoals Technical Valley een informele werksfeer, weinig lagen en dus geen overheersende hiërarchie. Het zijn beide platte organisaties, dat scheelt zeker in de samenwerking. We zijn ons goed bewust van ieders waarde, niemand is onmisbaar of minder belangrijk tijdens een project. Dat geeft een echt samen-gevoel, we steken allemaal onze handen uit de mouwen. Als ik een locatie bezoek ontdek ik waar mijn collega’s tegenaan lopen en dan heb ik nog weer meer respect voor ze.”
Sanne vult aan: “Zien wat er speelt is inderdaad heel belangrijk. Zo herkennen we de pijnpunten en kunnen we hierop anticiperen. Dit nemen we dan ook weer mee in de opleiding. Het leukst is de vooruitgang zien bij deze nieuwe collega’s. Horen van Leidinggevend Monteurs dat ze dingen snel en zelfstandig oppakken. Zij zijn een mooie toevoeging aan de huidige groep Monteurs en maken het mogelijk om de werkzaamheden verder uit te breiden. Dat de arbeidsmarkt momenteel zo krap is, blijkt juist een extra drijfveer voor de opleiders om hun energie en tijd te steken in nieuwe collega’s. Wij verheugen ons er al op dat ze straks hun diploma in ontvangst nemen en helemaal zelfstandig bij ons aan het werk gaan.”

Gemotiveerder en zelfstandiger
Anne Marie vertelt: “Een paar jaar geleden zijn we via een connectie met elkaar gaan kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Toen is het plan voor het werk-leertraject ontstaan. In september vorig jaar is er een kick-off moment geweest in Ermelo en dat was heel fijn, want zowel de Projectbegeleiders als de Projectmanagers waren daarbij aanwezig. Iedereen krijgt dan ook een goed beeld van de praktijkruimtes, de leslokalen, de mensen met wie ze gaan samenwerken. Het blijft dan geen theoretisch plaatje, het gaat leven.”
Sanne vult aan: “Zonder Technical Valley zouden we via het reguliere mbo-traject nieuwe collega’s moeten werven. En dat is een stuk lastiger, want deze personen zijn jonger, misschien niet zo gemotiveerd en hebben nog helemaal geen relevante ervaring. De kans op uitval is dan groter. We zijn dus erg blij met Technical Valley en met wat we nu doen. Ik heb veel contact met Recruitment bij Technical Valley, het is daarbij fijn dat zij heel toegankelijk zijn en écht meedenken. En natuurlijk zijn er wel eens onvoorziene situaties, maar dan zoeken we samen naar oplossingen.”
Anne Marie: “Transparant is een woord waarmee ik Technical Valley dan ook zou omschrijven. Afspraak is afspraak. Voor ons was het de eerste keer dat we voor een dergelijk werk-leertraject gekozen hebben, dat was best spannend. Ik ben blij dat we destijds buiten de kaders durfden te denken en er samen voor gegaan zijn.”

Copyright 2024 - Technical Valley