Zij-instromers en persoonlijke aandacht: waarom het Technical Valley wél lukt

Interview

Technical Valley Opleiden QET

Als Business Line Manager bij Technical Valley helpt Marieke Coenders opdrachtgevers om het tekort aan technisch personeel op te lossen. Het recept voor succes? Zij-instromers al in de eerste maanden van hun opleidingstraject de theoretische en praktische basiskennis bijbrengen, zodat ze direct van waarde zijn in het werkveld.

Weinig uitval dankzij persoonlijke aandacht

Het opbouwen van een persoonlijke relatie vindt Marieke een van de leukste onderdelen van haar werk bij Technical Valley. “Door een samenwerking aan te gaan met een klant en hier veel aandacht aan te besteden, leer je elkaar goed kennen”, vertelt ze. “Pas wanneer ik weet waar een organisatie naartoe wil en wat de knelpunten zijn, kunnen we samen op zoek naar een oplossing.”

Veel bedrijven in de technische sector hebben moeite met het vinden van vakkundig personeel. Marieke krijgt dan ook regelmatig de vraag waarom dit Technical Valley dan wel zou lukken. “We onderscheiden ons vooral door kandidaten een persoonlijke coach te bieden”, stelt Marieke. “Samen kijken zij voortdurend naar waar een kandidaat tegenaan loopt en waar iemand zich verder in wil ontwikkelen. Dankzij deze persoonlijke aandacht zien we weinig uitval bij onze opleidingstrajecten, ook omdat de coach het contact onderhoudt met de opdrachtgever. Door die korte lijntjes kunnen we kleine problemen samen snel oplossen.”

De zoektocht naar de juiste vakmensen

“We hebben binnen onze organisatie veel kennis in huis op het gebied van recruitment en marketing”, vervolgt Marieke. “Door in projectteams deze krachten te bundelen, versterken we elkaar bij ieder wervingsvraagstuk. Het geeft me een enorme kick om samen met mijn collega’s de juiste vakmensen te vinden en verder te helpen in hun carrière!”

“We kiezen bij onze opleidingstrajecten heel bewust voor zij-instromers”

“Een groot voordeel van onze werk-leertrajecten is dat kandidaten de theorie al na 3 maanden volledig beheersen”, aldus Marieke. “Ook hebben ze in die beginperiode hun eerste praktijkervaring al opgedaan, waardoor de basis snel wordt gelegd. Je merkt dat een kandidaat in het werkveld dan vlot dingen oppakt en sneller zelfstandig aan de slag kan, ook omdat hij of zij direct fulltime inzetbaar is.”

Marieke geeft aan dat Technical Valley bij de opleidingstrajecten heel bewust voor zij-instromers kiest. “Deze groep heeft vaak al een gezin en een eigen huis, met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken”, vertelt ze. “Ze hebben nagedacht over wat ze willen bereiken en kiezen op basis van zelfkennis en levenservaring bewust voor een nieuwe stap. Het is mooi om te zien dat zij-instromers een opleidingstraject echt zien als een kans om eindelijk te gaan doen wat ze altijd al wilden doen: werken in de techniek.”

De meerwaarde van een opleidingstraject

“Niet alleen een opdrachtgever, maar ook een kandidaat doet een investering door een opleidingstraject in de techniek te gaan volgen”, erkent Marieke. “Zij zien daar direct de meerwaarde van in. Het geeft me veel voldoening als ik iemand er vol voor zie gaan en zie groeien. Dat zorgt ervoor dat ik dit werk elke dag met een glimlach doe.”

“Persoonlijke begeleiding vind ik essentieel”

Nadat een kandidaat door de opdrachtgever is geselecteerd en al kennis heeft gemaakt met zijn of haar toekomstige collega’s, blijven Marieke en haar collega’s tijdens de eerste theorie- en praktijkperiode contact houden. “We informeren de organisatie over de voortgang, maar geven ook aan waar we potentie en ontwikkelmogelijkheden zien. Uitzoeken wat een kandidaat zelf wil bereiken en waar hij of zij motivatie uithaalt, weegt voor ons minstens net zo zwaar als een papiertje. Persoonlijke begeleiding vind ik essentieel. Het is dankbaar werk om zo nieuwe deuren te kunnen openen voor anderen!”

Copyright 2024 - Technical Valley