• Tips voor het solliciteren via videobellen

  Sollicitatietips

Sollicitatiegesprekken worden tegenwoordig steeds vaker via videobellen gedaan. Omdat wij het belangrijk vinden, dat jouw sollicitatie zo aangenaam mogelijk verloopt, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Het liefst spreken wij je persoonlijk en nodigen we je uit om langs te komen op kantoor. Toch is het in een aantal gevallen handiger om de afspraak via een videocall in te plannen. Voor die gevallen vind je op deze pagina meer informatie. Mocht je na het lezen nog vragen hebben? Stel ze gerust aan de Recruiter waar je contact mee hebt. Zeker als dit jouw eerste keer videobellen wordt en als jij je zorgen maakt over bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld het gebruik van de videobel-apps. Wij zullen ervoor zorgen dat jouw sollicitatiegesprek zo soepel mogelijk verloopt.

Jouw sollicitatiegesprek via videobellen

Wanneer jij een sollicitatiegesprek hebt, ontvang je van de Recruiter een uitnodiging per email. In deze uitnodiging vind je de link van bijvoorbeeld Zoom of Teams. Deze link heb je nodig om te kunnen deelnemen. Hier klik je op en daarna volg je de volgende twee stappen:

 • Wanneer jij je telefoon gebruikt, krijg jij de optie om naar de App-store te gaan en de Microsoft Teams of Zoom app te downloaden. Het is beter dat niet te doen. Kies voor de optie om via de webbrowser als gast deel te nemen. Via een computer krijg jij direct de optie om via de webbrowser deel te nemen.
 • Je kan nu deelnemen aan het gesprek. Controleer of je geluid en de microfoon aanstaat. Wanneer jouw gesprekspartner in de vergadering aanwezig is kan het gesprek beginnen. Tot die tijd krijg jij de melding dat je in “de wachtruimte” zit.

Jouw gesprek via videobellen zal net zo verlopen als een normaal sollicitatiegesprek.

Hoe kan jij je het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek via videobellen?

Het gesprek zal verder net zo verlopen als een normaal sollicitatiegesprek. Bereid je dus voor zoals je dat normaal ook zou doen. Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Dit zal ervoor zorgen dat jij veel relaxter aan het gesprek zal starten.

 • Zorg dat je de techniek vooraf controleert. Denk aan je internetverbinding, hoeveel stroom je hebt, en of het beeld en het geluid werkt. Je kan dit van tevoren bijvoorbeeld via WhatsApp videobellen met een kennis testen. Heb je geen mogelijkheid om zelf te testen? Dan gaan we proberen een moment in te roosteren dat je met hulp van Technical Valley kan testen. Heb je geen geluid, controleer dan altijd even of er geen streep door het icoontje voor beeld of geluid staat.
 • Heb je een computer of laptop met een (losse of ingebouwde) webcam, gebruik die dan zeker, in plaats van jouw telefoon. Mocht je die niet hebben, dan is een tablet of een telefoon een prima alternatief.
 • Om te voorkomen dat de stroom uitvalt, kan je jouw laptop of telefoon gedurende het gesprek ook aan de oplader leggen.
 • Zorg voor een rustige omgeving waar jij je gesprek ongestoord kan voeren. Dan kan je elkaar beter verstaan en kan jij je op het gesprek concentreren.
 • Probeer alle andere programma’s of apps die je open hebt staan af te sluiten. Dan is de kans op afleiding zo klein mogelijk. Zelfde geldt voor je telefoon, zet die op stil of niet storen.
 • Houd je vragen op een notitieblok of een apart blaadje bij de hand. Zorg ervoor dat je op papier aantekeningen kunt maken. Net als in een normaal sollicitatiegesprek is dit voor jou ook de kans om jouw vragen te stellen.
 • Het is het beste om ervoor te zorgen dat je gezicht in het midden van het beeld wordt weergegeven met daglicht dat op je gezicht valt. Dan zorg je dat het gesprek zo natuurlijk mogelijk aanvoelt.

Met deze tips heb jij zeker een leuk gesprek.
Heel veel succes!

Copyright 2024 - Technical Valley