Van zijn ouderlijk huis in Leeuwarden tot prachtfuncties bij onder meer Strukton en Van Gelder: het spoor loopt als een rode draad door het leven van collega Richard de Vries. Met de ontwikkeling van een werk-leertraject breit Richard hier bij Technical Valley een nieuw hoofdstuk aan vast. “Ik heb veel aan het spoor te danken. Daarom wil ik anderen ook een kans geven om zich in deze wereld te ontwikkelen.”
Al op jonge leeftijd maakt de trein indruk op Richard. Niet zo gek natuurlijk, als het spoor direct achter je huis loopt. “Ik werd regelmatig om vijf uur ’s ochtends wakker van de dieselgeur. Als ik dan mijn slaapkamerraam opendeed, zag ik de eerste treinen voorbijkomen. Op die leeftijd is dat natuurlijk imposant. Een trein is groot, sterk en indrukwekkend. Ik wilde in die tijd dolgraag machinist worden.”
“Snel schakelen, bijsturen, testen: dat heeft me altijd enorm aangesproken.”
Hoewel Richard die wens niet in vervulling ziet gaan, komt hij nog in zijn studietijd weldegelijk bij in de spoorwereld terecht. “Op een banenmarkt heb ik mijn hand opgestoken tijdens een presentatie van de NS, met de vraag of ze ook bedrijfskundigen zochten. Ik kreeg diezelfde dag nog een baan aangeboden als Assistent-manager Bedrijfsbureau. Hier verzorgde ik drie jaar lang de planning voor materieel dat binnenkwam voor onderhoud.” Richard groeit door tot Kostendeskundige en werkt uiteindelijk ruim zes jaar voor de NS. Het sollicitatiegesprek voor zijn laatste functie voert hij – geheel toepasselijk – in de trein.
Richard ‘ontspoort’ na zijn afscheid bij de NS niet. Op zijn cv prijkt onder andere veertien jaar ervaring als Projectmanager bij Strukton Rail en negen directiejaren bij Van Gelder. Hier werkt hij onder meer aan een treinbeveiligingsproject op de Kijfhoek, het grootste rangeerterrein van Nederland. “Dat soort projecten kun je natuurlijk niet alleen realiseren, dus het is belangrijk om daar anderen bij te betrekken en het team goed neer te zetten. Snel schakelen, bijsturen, testen: dat heeft me altijd enorm aangesproken.”
“Door deelnemers aan het werk-leertraject nieuwe perspectieven te bieden, helpen we mens en maatschappij verder.”
“Werken in het spoor is écht pionieren”, vervolgt Richard. “Je bouwt iets helemaal vanaf de grond op en ziet het stap voor stap groeien.” Het bruggetje naar Technical Valley is dan ook snel gemaakt, want ook daar mag Richard vanuit een solide basis iets nieuws opbouwen. ”We hebben veel ervaring in huis op het gebied van opleiden en binnen de spoorwereld is er een grote behoefte aan nieuwe vakmensen. Door deelnemers aan het werk-leertraject nieuwe perspectieven te bieden, helpen we mens en maatschappij verder.”
In samenwerking met Railcenter en ProRail slaat Richard nu een nieuwe weg in. De term ‘Projectmanager’ krijgt voor hem een andere betekenis. “Mensen opleiden, dat spreekt me aan. We willen ons vooral richten op zij-instromers en statushouders. Deze mensen kun je zo echt een mooie kans geven om zich in deze mooie sector te ontwikkelen.”
“Met deze opleiding leggen we een mooie basis neer.”
Wie de basis beheerst, creëert volgens Richard veel mogelijkheden voor zichzelf. “Aanleg, storing, onderhoud: werken aan het spoor is divers. Daarnaast lever je ook een maatschappelijke bijdrage, want met alleen de auto lossen we het mobiliteitsvraagstuk niet op. De trein biedt voor de korte en middellange afstand een mooi alternatief.” Er is volgens Richard veel werk aan de winkel in de spoorsector. “Deze opleiding legt een mooie basis neer, die aansluit op het werkveld. Vanuit dit eerste station kunnen we samen met de deelnemers en aannemers straks weer een stukje verder reizen.”