Trots en dankbaarheid overheerst tijdens diploma-uitreiking statushouders

Uitgelicht

Vrijdagmiddag, kwart voor drie. Voor de meeste technici niet het spannendste moment van de week, maar voor negen elektromonteurs is dat vandaag wel anders. Slingers, bloemen, taart en natuurlijk hun kersverse diploma’s: in het opleidingslokaal in Ermelo is aan alles gedacht om er een gedenkwaardige middag van te maken.

Al snel druppelen de Iraanse en Syrische deelnemers aan het werk-leertraject tot Elektromonteur binnen. Een boks hier, een vriendelijke klap op de schouder daar: de mannen hebben genoeg om over bij te praten. Na een intensieve theorie- en praktijkperiode van een half jaar startten zij in november 2020 met hun BPV-periode. Sindsdien maken de statushouders zich, onder begeleiding van ervaren leermeesters, het monteurschap stap voor stap verder eigen.

“We hebben nog veel te leren, maar dat gaat zeker goedkomen!”

Reza, Akbar, Keyvan, Tareq, Feras, Osama, Murched, Maher en Anas: één voor één nemen ze plaats om hun mbo 3-diploma’s Eerste Monteur Laag- en Middenspanningsdistributie te ondertekenen. Met alle certificaten en kopieën is het aantal handtekeningen al snel niet meer bij te houden. De mannen lachen er breeduit om. Ze zijn trots en hebben er hard voor gewerkt.

Nadat de laatste groepsfoto is gemaakt, nemen enkele deelnemers het woord. Zo is Keyvan dankbaar voor de kans die hij heeft gekregen en kijkt hij uit naar de toekomst. “Bedankt voor jullie hulp en geduld”, vult Osama aan. Feras: “We hebben nog veel te leren, maar dat gaat zeker goedkomen!”

“We hebben veel samengewerkt en elkaar geholpen”

De mannen zijn tijdens hun opleiding intensief begeleid door het UAF, Technical Valley, Quercus Energy Technicians en Liander. Daarbij stond de techniek centraal, maar werd er ook veel aandacht besteed aan het vak Nederlands en Burgerschap. Ze hebben als hechte groep ook elkaar ondersteund, vertelt Keyvan na de uitreiking. “De een is beter met formules, de ander met de Nederlandse taal. We hebben veel samengewerkt en elkaar geholpen.” Of, zoals Feras het mooi verwoordt: “Het was all for one en one for all.”

Het negental kletst na de uitreiking uitgebreid bij met de docenten van Quercus Energy Technicians en andere betrokkenen vanuit het UAF, Technical Valley en Liander. Even voor half vijf verlaten de monteurs het versierde opleidingslokaal, met twee felbegeerde diploma’s onder de arm. In hun Liander-busjes vertrekken ze richting huis, op weg naar een mooi weekend en een toekomst vol kansen.

Copyright 2024 - Technical Valley