Technical Valley, ProRail en Railcenter starten nieuw werk-leertraject in de railtechniek

Interview

De komende jaren gaat er flink gebouwd en verbouwd worden aan het Nederlandse spoor. Hiervoor moeten op de korte termijn extra specialisten en zelfstandige monteurs worden opgeleid. Daarom ontwikkelde Technical Valley in samenwerking met ProRail en Railcenter een nieuw werkleertraject op maat: Railtechniek. Dit unieke traject gaat binnenkort van start, dus hoog tijd om eens aan te schuiven bij onze Directeur Opleidingen William Bijker en te praten over de rol van Technical Valley in deze samenwerking.

William Bijker

William Bijker – Directeur Opleiden

 

Opleiden voor een veiliger en duurzamer spoor

Treinbeveiliging en Energievoorziening zijn de grootste uitdagingen binnen de Railtechniek, aldus William. “Daarom hebben we samen met ProRail en Railcenter het initiatief genomen om het traject Railtechniek te ontwikkelen. Binnen het traject brengen we onze expertises samen, namelijk railtechniek en energietechniek. Dankzij deze unieke combinatie in één traject kunnen we snel en gericht zelfstandige monteurs opleiden die aan de slag kunnen bij railaannemers. Zo komen er de komende jaren meer vakspecialisten bij die het spoor veiliger en duurzamer gaan maken.”

 

“Dankzij een unieke combinatie van railtechniek en energietechniek in één traject kunnen we snel en gericht zelfstandige monteurs opleiden die aan de slag kunnen bij railaannemers.”

 

Werkleertraject op maat

Het nieuwe traject Railtechniek is een typisch voorbeeld van een werkleertraject op maat. William: “In principe is ieder traject wat wij ontwikkelen en uitvoeren een traject op maat. We brengen de wensen van de opdrachtgever in kaart en ontwikkelen op basis daarvan een uitstroomprofiel: wat moeten de deelnemers op zak hebben qua diploma’s en certificeringen? Daarnaast vragen de meeste opdrachtgevers ons ook om andere dienstverlening in te zetten, zoals werving en selectie. Zo stellen we een pakket op met alle wensen van de opdrachtgever en kunnen we snel een duidelijk plan voor het werkleertraject neerleggen.”

 

Heldere communicatie en duidelijkheid

Bij een goede uitvoering van een werkleertraject zijn heldere communicatie en duidelijkheid ontzettend belangrijk. Zo worden er niet alleen afspraken gemaakt over de opleiding bij Technical Valley, maar ook over de begeleiding en Beroeps-praktijk-vorming periode bij de opdrachtgevers. “De deelnemers aan het werkleertraject Railtechniek gaan straks aan de slag bij railaannemers. Mijn eerste vraag aan de railaannemers was dan ook: hoeveel monteurs heb je in dienst om kandidaten te begeleiden? In ons opleidingscentrum zorgen we dat je de tools en kennis hebt, maar praktijkervaring doe je op tijdens opdrachten in het werkveld. Een succesvol traject vraagt dus ook om commitment van opdrachtgevers en dit communiceren we dan ook duidelijk. Ik merk ieder gesprek weer dat dit gewaardeerd wordt, want opdrachtgevers weten zo precies waar ze aan toe zijn. En het levert de opdrachtgevers goed getrainde en waardevolle collega’s op.”

 

“Een succesvol traject vraagt ook om commitment van opdrachtgevers en dit communiceren we dan ook duidelijk. Ik merk ieder gesprek weer dat dit gewaardeerd wordt.”

 

Alles onder één dak

Technical Valley vervult een centrale rol in de samenwerking rondom Railtechniek dankzij het alles-onder-één-dak principe. “Wij bieden aan iedere opdrachtgever een combinatie van marketing, werving en selectie, opleiding en begeleiding en certificering op maat. Waar nodig schakelen we externe expertise in. Normaal gesproken is dit proces – van vacature tot werknemer – veel verder versplinterd. Wij willen juist dat opdrachtgevers geheel ontzorgd worden. Deze rol vervullen wij dan ook in deze samenwerking.”

 

Copyright 2024 - Technical Valley