Het aantrekken van zij-instromers en doorstromers voor Alfatech

Klantcase

Alfatech is specialist in elektrotechniek, data, telecom en veiligheid en een gevestigde naam in de techniek. Wat wij bijzonder vinden aan Alfatech is het feit dat het bedrijf sinds de oprichting in 2003 vast heeft gehouden aan haar diepste drive: de mens centraal, persoonlijke dienstverlening op één. Oftewel: techniek met menselijke meerwaarde. Daar kunnen wij als Technical Valley natuurlijk alleen maar enthousiast over zijn!

De uitdaging

Technische bedrijven zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen. Dat is voor Alfatech niet anders. Het bedrijf uit Amersfoort heeft daarom zelf al verschillende oplossingen geïmplementeerd. Zo zijn er BBL-trajecten met mbo-scholen opgezet en worden er hbo-studenten geworven. Daarnaast krijgen alle werknemers de mogelijkheid om zich intern door te ontwikkelen en worden er leerlingbegeleiders ingezet om nieuwe Alfatech’ers te begeleiden.

Bovenstaande oplossingen zijn succesvol voor Alfatech, maar door het groeiend aantal projecten zijn er ook steeds meer mensen nodig. Om deze werknemers op te leiden zou een interne opleidingsschool ideaal zijn. Dit is vanwege de gevraagde capaciteit echter geen mogelijkheid. Kortom, er was behoefte aan een nieuwe oplossing. Deze oplossing hebben we samen met Alfatech opgezet.

“Je merkt in het contact dat Technical Valley er echt samen iets van wil maken en hier ook naar handelt. Dit gevoel hadden we niet bij de samenwerkingen die we hadden. Technical Valley blijft steeds in contact en ze willen echt goed weten wie we zijn en wat past nou het beste bij ons.” Anne-Marie Boersema-Bakker, P&O Alfatech

De oplossing

Een goede oplossing begint met een goed gesprek. Niet vanuit verkoop, maar vanuit expertise. Om elkaar te kunnen helpen moeten we elkaar eerst goed begrijpen. Daarom gingen Jurgen van der Borght (Commercieel Directeur Alfatech) en Anne-Marie Boersema-Bakker (P&O Alfatech) om de tafel met William Bijker (Directeur Opleiden Technical Valley) om de situatie te bespreken. Helder, transparant en duidelijk.

“Tijdens het gesprek met William dachten we hé, dit is fijn. Geen ijverige accountmanager die in onze nek zit. Maar een kundige technische man, die heel lang in deze wereld rondloopt. We hebben bij Technical Valley op kantoor rondgelopen. De collega’s waarmee we hebben kennisgemaakt waren direct enthousiast en legden uit wat ze doen voor welke klanten. Toen we terug zaten in de auto zeiden Anne-Marie en ik tegen elkaar in de auto: “Dit past gewoon als cultuur en kernwaarde gewoon bij ons als bedrijf.” Plus dat de opleidingslokalen er goed uitzagen. Dan moet je daar op een bepaald moment vanuit gaan. Omdat de basis vanuit de mens goed zit is het vertrouwen er.” Jurgen van der Borght, Commercieel Directeur Alfatech

In het gesprek kwam naar voren dat de waarde voor Alfatech ligt in het aantrekken van zij-instromers en doorstromers van buitenaf. Dit zijn nieuwe medewerkers die meteen kunnen worden ingezet op een volwassen niveau. Deze oplossing voegt direct capaciteit toe aan de teams, zonder extra druk op het personeel te leggen.

We realiseren dit door middel van een werk-leertraject tot Eerste Monteur Elektotechniek & Telecom. De eerste 11 weken krijgen de kandidaten de theoretische en praktische basiskennis. Vervolgens start de BPV-periode (beroepspraktijkvorming) bij Alfatech. Na een jaar hebben de kandidaten de mbo 3-diploma Eerste Elektrotechnische Installaties en verschillende glasvezel- en telecomcertificaten op zak. Daarna kunnen de nieuwe Alfatech’ers binnen de organisatie bepalen in welke richting zij zich willen specialiseren.

Opleiden is meer dan kennis overbrengen

Voor ons bevat het opleiden van nieuwe mensen meer dan alleen de juiste basiskennis en praktijkervaring. Het is essentieel om ook de cultuur van een organisatie te snappen en deze cultuur over te brengen op nieuwe medewerkers. Zo worden nieuwe medewerkers veel soepeler opgenomen in de teams van een bedrijf. Om dit te bereiken investeren we veel tijd in de frequentie en de kwaliteit van het contact met onze partners.

 

Copyright 2024 - Technical Valley