“Het uitvoerderschap vraagt om daadkracht en besluitvaardigheid”

Collega's vertellen

Met bijna dertig jaar ervaring in de elektrotechniek op zak, koos Remco Put anderhalf jaar geleden voor het ontwikkeltraject tot Uitvoerder bij Alliander. Zijn werkzaamheden omschrijft hij als “puzzelen 2.0 en schaken tegelijk”. Inmiddels is Remco Uitvoerder A en valt er nog genoeg te leren. “Dit is voor mij een goede stap geweest.”

“Al van kinds af aan vind ik de elektrotechniek een prachtvak”, vertelt Remco. “Mijn vader was elektricien en als negenjarige ging ik soms in de weekenden met hem mee, om zo spelenderwijs in aanraking te komen met het vak. Hij vervloekte de inspecteurs van de energiemaatschappijen. Ik zei altijd dat ik dat vak later wilde uitvoeren, puur om mijn vader te pesten. Die inspecteursfunctie bestaat niet meer, maar de rol die ik nu heb komt aardig in de buurt.”

“Jan geeft aan waar ik als Uitvoerder op moet letten, maar laat het me voor een groot deel ook zelf uitzoeken.”

Remco werd in het najaar van 2020 benaderd door Technical Valley. “Ik was op dat moment al aan het rondkijken en toen kwam het ontwikkeltraject op mijn pad. In eerste instantie heb ik de boot afgehouden: ik wilde eerst van een kennis, die al jarenlang bij Alliander werkt, horen wat de functie als Uitvoerder inhield en of dat wat voor mij zou kunnen zijn. Na een lang telefoongesprek was zijn conclusie: “Ik denk dat je het kunt en dat je het ook erg leuk gaat vinden. Dus als je het wat lijkt: probeer het.”

 

Nog geen jaar na de trajectstart behaalde Remco zijn aanwijzing. Vanaf dat moment mag hij als Uitvoerder A zelfstandig projecten in de laagspanning in goede banen leiden. “Hiervoor had ik als servicecoördinator ook een aansturende en leidinggevende rol, maar ik was al wel ruim 25 jaar uit het leerproces”, erkent Remco. “Daarin ben ik het afgelopen jaar goed begeleid door mijn mentor Jan, die al 42 jaar bij Alliander werkt. Hij geeft aan waar ik als Uitvoerder op moet letten, maar laat het me voor een groot deel ook zelf uitzoeken en kijkt over mijn schouder mee.”

“Door Remco’s achtergrond kon ik hem als mentor vrij snel loslaten.”

Het contrast tussen zij-instromer Remco en ervaren rot Jan kan haast niet groter, maar toch zijn er ook overeenkomsten. Jan: “Uit eigen ervaring weet ik dat je dit vak redelijk vlot onder de knie kunt krijgen als je uit de installatietechniek komt. Door Remco’s achtergrond kon ik hem als mentor vrij snel loslaten.”

Volgens Jan helpt het mee dat Remco al de nodige kennis en ervaring al in huis had. “Ik hoef hem niet uit te leggen wat stroom is: het gaat vooral om het regisseren van het werk. Waar moet je op letten, wat mag wel en niet? Ik mag Remco daarin begeleiden en wegwijs maken binnen Alliander.”

“Aan mij de taak om eventuele problemen op te lossen en de verantwoordelijkheid te pakken.”

Zodra de aanwijzing van Jan verloopt, is het de bedoeling dat Remco zijn functie overneemt. “Ervaring opdoen, maar ook fouten (mee)maken: daar leer je van”, stelt Jan. “Je moet jezelf bewijzen en het samen doen. Dat pakt Remco goed op en je merkt ook dat de mensen om je heen je dan sneller accepteren. Al met al hebben we hem vrij snel de sleutels kunnen geven.”

De werkzaamheden als Uitvoerder zijn voor Remco nu al erg divers. “Geen dag is hetzelfde. De ene week sta je middenin een weiland of woonwijk, de andere week maak je een aansluiting voor een bedrijf of school. Aan mij de taak om eventuele problemen op te lossen en de verantwoordelijkheid te pakken.”

Juist die verantwoordelijkheid vindt Remco het leuke aan het uitvoerderschap. “Als wij in het veld ter plaatse zijn, kunnen we alles en iedereen overrulen om het proces in goede banen te leiden. Dat vraagt volgens Remco om daadkracht en besluitvaardigheid. “Uiteindelijk is een van mijn belangrijkste taken om ervoor te zorgen dat alle monteurs – van Alliander én van de aannemer – veilig weer thuiskomen en dat we samen een mooi en goed eindproduct neerzetten.”

 

Copyright 2024 - Technical Valley