Een zzp’er in loondienst nemen is een risico

Nieuws

Technical Valley Hr Intern Kantoor Bureau Angelique

Je denk het goed te doen, maar toch loop je als werkgever onbewust een risico,” zegt Angelique Smeding, HR business partner bij Technical Valley. “Met de huidige wetgeving kleven er best veel risico’s aan het werken met zelfstandigen en zeker als je een zzp’er vraagt om in loondienst te komen. Het is misschien weer wat stiller geworden rondom de Wet DBA. Maar wees je bewust waar je als organisatie aan begint. 

De afgelopen tijd is er weer veel te doen geweest over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De wet die de overheid in 2016 heeft gelanceerd om de strijd aan te gaan tegen schijnzelfstandigheid. Sinds de invoering heeft de wet voor veel onzekerheid gezorgd bij werkgevers en zelfstandigen. De onzekerheid werd weer heel actueel toen de overheid heeft aangegeven vanaf 2025 strikter te controleren. Wie het nieuws een beetje volgt, kan zomaar het idee krijgen dat het wel meevalt met de gevreesde handhaving van de Wet DBA. Maar pas op! Je loopt wel degelijk serieuze risico’s als bedrijf en zzp’er. 

Schijnzelfstandigheid kan tot naheffingen leiden 

Eerst het meest bekende risico. Als blijkt dat een zzp’er wordt gezien als een werknemer in loondienst, dan kan de Belastingdienst aankloppen voor naheffingen. Dit betekent dat je als werkgever met terugwerkende kracht loonheffingen en sociale premies moet afdragen. En ja, dat kan een flinke financiële strop betekenen. 

Met terugwerkende kracht pensioenheffingen betalen 

Er spelen nog andere risico’s en wellicht minder bekend. Weet je dat je ook van het pensioenfonds zomaar een pensioenclaim kan verwachten? Ja, en ook die is met terugwerkende kracht. Dat dit een serieus risico is, blijkt bijvoorbeeld uit het arrest van de Hoge Raad, waarin (ex-)zzp’ers bij Deliveroo plots recht op pensioenopbouw kregen.  

Meer pensioenrisico 

Dit pensioenrisico gaat echter verder. Als je als zzp’er kunt aantonen dat je eigenlijk werknemer bent geweest, dan kun je bij het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd aankloppen bij het pensioenfonds van jouw branche. Pensioenfondsen mogen dan met terugwerkende kracht pensioenheffing bij de oud-opdrachtgever in rekening brengen, tegen de waarde die het nu heeft. 

Een hulpmonteur kan nooit een zzp’er zijn 

Wanneer is er dan sprake van een zzp’er? De ingehuurde ondernemer moet allereerst aantoonbaar zelfstandig kunnen werken. Als opdrachtgever moet je duidelijk kunnen aantonen dat je zzp’ers echt anders behandelt dan werknemers. De zzp’er hoeft zich bijvoorbeeld niet te houden aan jouw arbeidstijden. Hij gebruikt zijn eigen bedrijfsmiddelen, zoals eigen laptop, gereedschap en eigen bedrijfskleding. En dat-ie bij de KvK staat ingeschreven mag voor zich spreken. Zorg dan wel dat de zzp’er bij jou ook doet waar hij voor staat ingeschreven.  Door al die regels kan een hulpmonteur dus nooit een zzp’er zijn.  

Aannemen van een zzp’er 

Naast de Belastingdienst of het pensioenfonds, zou het zomaar de arbeidsinspectie, vakbonden of het UWV kunnen zijn die aan de bel trekt en het ondernemerschap in twijfel trekt. Vanwege al die risico’s moet je voorzichtig zijn bij het aannemen van zzp’ers. Dit geldt als je een zzp’er ná een opdracht een dienstverband aanbiedt, maar ook andersom. Voor je het weet ben je onbewust aan het bevestigen dat er sprake is van werkgeverschap. Weet waar je aan begint!  

Bewust kiezen voorkomt problemen  

Naast deze voorbeelden zijn er tal van andere risico’s die aan het werken met zzp’ers kunnen kleven. Wil je meer weten over wet- en regelgeving rondom arbeidsrelaties? Bij Technical Valley helpen we organisaties bij een tekort aan kennis en capaciteit. Neem gerust contact met ons op voor advies op maat! 

Copyright 2025 - Technical Valley