Statushouders worden opgeleid voor baan in elektrotechniek bij Heijmans

Uitgelicht

Er is een structureel tekort aan vaktechnisch personeel en veel statushouders met ervaring in de techniek hebben moeite om aan het werk te komen. Daarom hebben Technical Valley en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF de handen ineengeslagen en opleidingstrajecten voor statushouders opgezet. Op 26 oktober 2020 ging alweer de vierde groep van start. De deelnemers van deze vierde groep worden opgeleid tot elektromonteur in de infra of utiliteit bij Heijmans.

De deelnemers aan het opleidingstraject hebben in hun land van herkomst al ervaring opgedaan in de techniek en willen hun vak hier ook uitoefenen. Zonder een netwerk, beheersing van de (vak)taal en werkervaring op de Nederlandse arbeidsmarkt is het voor hen vrijwel onmogelijk om passend werk te vinden. Met dit opleidingstraject nemen Heijmans, Technical Valley en het UAF die drempels weg. Heijmans financiert het traject.

Simone de Kok-Valk, manager Human Resources bij Heijmans: “Als Heijmans investeren we altijd veel in de ontwikkeling van aankomende collega’s, om zo als organisatie vitaal te blijven. Omdat we geloven in hun talenten en veel behoefte hebben aan hun kennis en vakmanschap, starten we dit traject met deze technici. Het kan zijn dat hun achtergrond meer van ons en de deelnemers vraagt dan we gewend zijn. Daar leren we van. Bij Heijmans willen we de kracht van de verschillen benutten, want we geloven dat dit de kwaliteit van ons werk verbetert. Als we een gezonde leefomgeving willen maken, helpt het als we bij Heijmans niet allemaal hetzelfde zijn, maar als ons personeelsbestand vrijwel net zo divers is als de mensen voor wie we werken.”

In de eerste zes maanden volgen de deelnemers vakinhoudelijke opleidingen. Deze opleidingen combineren ze met (vak)taallessen. Daarna lopen ze tien maanden stage bij Heijmans. Na deze beroepspraktijkvorming keren ze nog twee maanden terug in de schoolbanken om hun opleidingen af te ronden. Na het behalen van de diploma’s gaan zij aan het werk bij Heijmans en ontwikkelen zich verder on the job. Het totale opleidingstraject duurt drie jaar en garandeert een baan bij Heijmans.   

Cheikhou (uit Senegal) één van de deelnemers: “Dit is erg belangrijk voor mij. Dit is mijn droom en ik ga heel erg mijn best doen. Ik heb veel over Heijmans gelezen op internet en mijn snuffelstage is heel goed bevallen. Ik wil graag bij Heijmans werken.”

Copyright 2024 - Technical Valley