“Make experience great again!”

Collega's vertellen

Deze week kreeg ik het maar weer eens bevestigd. Hoe waardevol het is om bij de volgende stap in je carrière gericht te zoeken naar verbreding van je ervaring in plaats van je uitsluitend te focussen op die stap omhoog.

‘Make experience great again’ klinkt natuurlijk hartstikke mooi. Dat is het ook! Het is belangrijk om meer en bredere ervaring op te doen in jouw functie. Juist meer doen en leren waar je al goed in bent. Kiezen voor een baan met dezelfde functietitel en toch andere processen, andere collega’s en andere belangen. Misschien zelfs hetzelfde project vanuit een ander perspectief bekijken.

Ken jij ze nog? Mensen die al 40 jaar lang voor dezelfde baas werken? Tegenwoordig zal de gemiddelde arbeidsduur bij een werkgever gok ik zo rond de 6 à 8 jaar liggen. Wat ik vaak zie bij sollicitanten is dat ze na die 6 à 8 jaar op zoek zijn naar hun tweede baan en echt naar iets anders, iets nieuws. Een stap hoger of breder, dat maakt vaak niet eens zoveel uit, als het maar nieuwe inzichten en uitdagingen met zich meebrengt. Ik zeg dan juist: maak ervaring weer belangrijk!

Herkenbaar? Voor mij wel, dit is iets wat ik deze week toch weer een aantal keren bevestigd heb gekregen tijdens gesprekken met verschillende technisch specialisten. Als werkvoorbereider kan je echt nog beter in je vak worden als je bij een aannemer, leverancier en netbeheerder aan soortgelijke projecten hebt gewerkt. Je weet beter waar je het over hebt, kan belangen beter inschatten en herkent pijnpunten veel sneller. Wil je dan toch die stap omhoog maken, dan maak je die veel bewuster en vanuit de juiste motivatie. De kans op succes is veel groter en het zal je minder energie kosten. Uiteindelijk maak je beter en sneller carrière.

Ik wil ervaring toevoegen aan je cv. Het vak verder uitdiepen. Niet blijven bij oude routines, maar leren het vak en het project vanuit verschillende invalshoeken aan te vliegen en hiermee de basis te leggen voor jouw volgende stap. Ik ben ervan overtuigd dat collega’s hun vak nog meer eigen maken door hun rol vanuit verschillende disciplines vorm te geven. Dat is waardevolle ervaring voor elk bedrijf. Daarom hecht ik zoveel waarde aan het belang van werkervaring en hebben we bij Technical Valley het Ervaringskompas ontwikkeld.

Marius Vermaas is Directeur Consultancy & Technisch Specialisten bij Technical Valley. Hij vindt het belangrijk om actief bij te dragen aan het versnellen van de energietransitie. Minstens zo centraal staat de ontwikkeling van zijn collega’s. Hierbij ligt de focus vooral op waardevolle werkervaring.

Copyright 2024 - Technical Valley